Често задавани въпроси

На тази страница сме се постарали да отговорим на най-често задаваните въпроси, които ни поставяте Вие, клиентите на FriaFire. Този списък не претендира да е напълно изчерпателен, затова въобще не се колебайте да ни питате за всичко, което не Ви е ясно – с радост ще се опитаме да Ви отговорим!

Биоетанолът се добива от алкохолна ферментация на суровини – растения, съдържащи скорбяла (царевица, картофи, ръж и пшеница), както и растения, съдържащи захар (захар, цвекло и захарна тръстика), последвана от дестилация и дехидратация. Основният материал е захар. Биоетанолът е подложен на тройна ректификация с цел химическа чистота. Последната е нужна, за да може при горенето си горивото да отделя само въглероден диоксид и водни пари в такова съотношение, в каквото човек издиша тези газове.

FriaFire е единственият вносител и официален представител в България за биоетанол на немската фирма Höfer Chemie®. Висококачественото гориво е с TÜV сертификат и подлежи на постоянен производствен контрол. Биоетанолът е с постоянна наличност в шоурума ни, с чистота 96.6% и е в удобни разфасовки. Актуална ценова листа на предлагания биоетанол и повече информация може да откриете на страницата „Биоетанол“

Разходът на биоетанол зависи основно от обема на горивната камера в различните модели биокамини, но има и други фактори, които оказват влияние като надморска височина, чистота на въздуха в помещението, наличие на кислород в същото, става ли течение около камината и т.н. Средният разход за горивна камера с обем 1000 мл е 300 мл/ч.

При горене биоетанолът не отделя вредни газове, миризми или пушек, а отделя водна пара като всеки жив огън и въглероден двуокис, две естествени вещества, които ние постоянно вдишваме и издишваме. Изгарянето на 1 л. биоетанол отделя въглероден двуокис, равен на количеството отделящо се при изгарянето на 2 средни по големина свещи. Хора със силно обоняние усещат специфичния мирис най-вече при загасяването на биокамината. FriaFire предлага 15 вида ароматни етерични масла, които могат да бъдат поставени в огнеупорен съд с вода до горивната камера или директно няколко капки в нея преди запалване, като по този начин се създава ароматерапевтичен ефект.

Биокамините са пригодени за работа само с биоетанол!

Препоръчваме да се използват предлаганите от нас продукти! Не се използват други спиртове, бензини, терпентин или горящи масла, тъй като при тях се отделят вредни газове и дим и рискувате да се задушите!

оривото се налива в горивната камера. Пълни се не повече от 3/4 от обема й с биоетанол. С подходяща дълга запалка или удължен кибрит се запалва. Препоръчваме, запалвайки камината, да стоите отстрани, а не пред нея. Необходими са 5 – 10 мин., за да се разгори пламъкът и да се достигне оптималната температура на горене. При повечето модели пламъкът може да се регулира. За да загасите пламъка използвайте загасителя.

Не се опитвайте да гасите чрез духане, това още повече ще разгори пламъка!

Никога не наливайте биоетанол в запалена горивна камера!

Ако желаете да допълните с гориво, то първо загасете пламъка, изчакайте 15 мин., за да се охлади горивната камера и тогава долейте биоетанол.

Горивната камера се пълни не повече от ¾ от обема й или до ниво „MAX” .

Като всеки жив огън и най-малките модели биокамини отделят топлина. Отделянето на топлина зависи от размера и броя на горивните камери. Топлоотдаването е обозначено на сайта ни за всеки модел в секция “Информация

Под всеки модел в секция „Чертеж“ са показани точните размери на продукта

Биокамините нямат необходимост от комин, специални съоръжения, тежък монтаж, ежедневно почистване на сажди, дим, дърва.

Да, биоетанолът при горене не образува пепел и не отделя дим.

Биокамината не може да бъде изцяло затворена със стъкло, поради липсата на комин с тяга и необходимостта от кислород за процеса на горене. Повечето модели имат възможност за поставяне на частично стъкло, което е упоменато в сайта в секция „Опции“ , заедно с допълнителната му цена.

Няма опасност това да се случи, тъй като стъклата са закалени и издържат нагряване до много висока температура.

Поставянето на модел за вграждане не изисква специални умения – закачва се в изградена ниша в стената или предстенна конструкция посредством дюбели, включени в пакета с биокамина. Желателно е да се вгради в пожароустойчиви материали.

Да, може чрез поставяне на горивна клетка или камера, или декоративен сет.

Има голямо разнообразие от модели, които могат да се използват навън. В сайта можете да ги откриете в секции: За градината Декоративни камини, Двустранни камини, Под наем (парти). Биокамините не са пригодени за затопляне на вода, готвене или като барбекю. Никога не използвайте преносимите биокамини за отопление в автомобили или в каравани! Никога не оставяйте биокамината да гори без наблюдение!

Гаранцията на всички модели биокамини и горивни камери е съгласно правилата на ЕС и е от 2 години.

Ние предлагаме на своите клиенти не само продукти от водещи европейски производители, но и сме единствената фирма на пазара с биокамини изцяло проектирани и произведени в България. Изготвяме индивидуални проекти съобразени с желанието на клиента в максимално кратък период от време.

FriaFire разполага с най-големия шоурум в България с над сто изложени модела от различните типове – стенни, стоящи, класически, биокамини за вграждане, различни горивни камери, горивни клетки и аксесоари. Намираме се в София, бул. Проф. Цветан Лазаров 25.

Освен камините, произведени в България, ние сме официален представител на най-големите производители на биокамини в света – Еbios-fire (Германия), Planika Fires (Полша), Kratki (Полша), GlammFire (Португалия) и много други.

Освен избрания модел биокамина, вие имате нужда още от: удължена запалка, с която да запалите камината; гориво; удължител, който спомага за по-лесно и прецизно наливане на биоетанол; аксесоари – декоративни дръвца или камъни; ароматни масла – при горене отделят приятен аромат; пожарогасител.

Керамичната имитация на дръвца за украса издържа температура до 1100 градуса. Декоративните дръвца са изработени от огнеупорна керамика, въпреки това НЕ ПРЕПОРЪЧВАМЕ ДИРЕКТНОТО ИМ ПОСТАВЯНЕ ВЪРХУ ПЛАМЪКА , тъй като ограничават притока на кислород и пламъка намалява.

ПОРЪЧКА ДИРЕКТНО ПРЕЗ САЙТА 

Поръчката става чрез имейл на sales@friafire.eu с описание на желания артикул, точен адрес , имена и телефон за връзка.

Плащането може да се извърши чрез наложен платеж или по банков път на:

ФРИГ ЕООД
Уникредит Булбанк АД
BG 51UNCR70001501838027
UNCRBGSF

При заявка на продукт, изискващ поръчка от чужбина, се заплаща аванс в размер на 50% от стойността му. Остатъкът от сумата се заплаща при доставката на стоката. Поръчки постъпили събота и неделя се обработват в понеделник.

БЕЗ КОМИН
БЕЗ САЖДИ И ДИМБЕЗ ИСКРИ, БЕЗ ПЕПЕЛ
БЕЗ ВРЕДНИ ГАЗОВЕ
ЕКОЛОГИЧНО ЧИСТИ
ЛЕСНИ ЗА УПОТРЕБА И ПОДДРЪЖКА
БЕЗ ЗАГУБА НА ТОПЛИНА ПРЕЗ КОМИН
БЕЗ ЦЕПЕНЕ НА ДЪРВА
БЕЗ СКЛАДИРАНЕ НА ЦЕПЕНИЦИ
МОДЕРЕН ДИЗАЙН
МОБИЛНИ КАМИНИ
ЗАТОПЛЯТ БЪРЗО