ЗА БИОКАМИНИТЕ

Биокамините са идеалното решение за истински жив огън във всеки дом. За гориво се използва денатуриран биоетанол, който е ефикасен и евтин консуматив. Сами ще се убедите, че присъствието на камина в съвременното жилище не винаги е свързано с допълнителни разходи, специални съоръжения, тежък монтаж, ежедневно почистване на сажди и замърсяване на околната среда. С Биокамините Вие ще се насладите на живия танц на пламъка. Ще Ви е приятен самият уют, който ще създаде истинският огън.


Какво количество топлина се отделя при горенето на биоетанола в нашите камини?

Специализираната литература обяснява, че 1 литър биоетанол има топлоотдаване от приблизително 7,16 kW. При среден разход на биоетанол от 0,5л/h, това означава 3,58 kW отделена топлина за час. За сравнение: при употреба на отопление с ел. радиатор или климатик топлоотдаването е между 1 и 3 kW. С нашите биокамини може евентуално да бъдат затопляни помещения до 45m2 като по този начин се спестяват други алтернативни източници на отопление. Не препоръчваме използването на биокамините като отоплителен уред за основно отопление.

Защо биокамините са Вашият правилен избор?

Предимства


БЕЗ КОМИН


БЕЗ САЖДИ И ДИМ


БЕЗ ВРЕДНИ ГАЗОВЕ


БЕЗ ИСКРИЕКОЛОГИЧНО ЧИСТИ


НИСЪК РАЗХОД И ЕВТИНО ГОРИВО


ЛЕСНИ ЗА УПОТРЕБА И ПОДДРЪЖКА


БЕЗ ЗАГУБА НА ТОПЛИНА ПРЕЗ КОМИНБЕЗ ПЕПЕЛ


БЕЗ ЦЕПЕНЕ НА ДЪРВА


БЕЗ СКЛАДИРАНЕ НА ЦЕПЕНИЦИ


ЗАТОПЛЯТ БЪРЗО


Информация и инструкции за използване

Функциониране


 Горивото се налива в горивната камера като препоръчваме да използвате фуния.

 Горивната камера се пълни не повече от 3/4 от нейния обем.

 С подходяща дълга запалка или кибрит се запалва. Препоръчва се, запалвайки камината, да стоите отстрани, а не пред нея. Обърнете внимание: необходими са от 5 до 10 мин., за да се достигне оптималната температура на горене и пламъкът да бъде най-ефективен.

 За изгасяне на пламъка се използва загасителя или затваряне на горивната камера с допълнително метално приспособление. Не се опитвайте да гасите чрез духане, това още повече ще разгори пламъка.

 В зависимост от използваната горивна камера, пламъкът може да се регулира.

Камините са пригодени само за работа с биоетанол! Препоръчваме да се използват предлаганите от нас продукти!
Не се използват други спиртове, бензини, терпентин или горящи масла, тъй като при тях се отделят вредни газове и дим и рискувате да се задушите! Фирма Фриг ЕООД не носи отговорност за каквито и да е физически и материални щети, дължащи се на неправилна експлоатация и употреба не по предназначение на биокамините!


Ако желаете камината да се монтира от наш специалист, тази услуга се предлага срещу предварителна заявка и допълнително заплащане в зависимост от сложността на изпълнението.


Валидни са гаранционните условия на производителя.

Съблюдавайте следните изисквания

Безопасност


 В зависимост от използваната горивна камера, пламъкът може да се регулира.

 Предпазвайте децата си от игра с огъня на горящата биокамина.

 Предпазвайте косите си и лесно запалими дрехи.

 Не пушете по време на запалването на горивната камера!

 Никога не използвайте преносимите биокамини за отопление в автомобили или в каравани!

 Използвайте биокамините в добре проветрени помещения.

 Никога не оставяйте биокамината да гори без наблюдение.

 Не взимайте горивната камера, например за почистване, веднага след като е изгаснала. Изчакайте да се охлади!

 След изгасяне на горивната камера тя трябва да бъде затворена!

 Не се препоръчва след употреба да се оставя биоетанол в горивната камера.

 По време на горене частите и стените около горивната камера се нагряват – има опасност от изгаряне!

 Биокамините не са пригодени за затопляне на вода, готвене или като барбекю.

 Подвижните биокамини не трябва да се поставят в близост до пердета, лесно запалими повърхности и материали!

 В близост до биокамината е препоръчително да имате пожарогасител.

 В случай, че желаете да запалите биокамина, а в горивната камера има още биоетанол, то я оставете отворена за 30 секунди.


Всички използвани данни са с приблизителни стойности и варират в зависимост от големината и височината на помещението и от вида на използваната камина.

Отговорите на някои

Често задавани въпроси

 1. 1
  Какво представлява биоетанолът?

  Биоетанолът се добива от алкохолна ферментация на суровини – растения, съдържащи скорбяла (царевица, картофи, ръж и пшеница), както и растения, съдържащи захар (захар, цвекло и захарна тръстика), последвана от дестилация и дехидратация. Основният материал е захар. Биоетанолът е подложен на тройна ректификация с цел химическа чистота. Последната е нужна, за да може при горенето си горивото да отделя само въглероден диоксид и водни пари в такова съотношение, в каквото човек издиша тези газове.

 2. 2
  Колко струва биоетанолът?

  Биокамини ФРИА е единственият вносител и официален представител в България за биоетанол на немската фирма Höfer Chemie®. Висококачественото гориво е с TÜV сертификат и подлежи на постоянен производствен контрол. Биоетанолът е с постоянна наличност в шоурума ни, с чистота 96.6% и е в удобни разфасовки. Актуална ценова листа на предлагания биоетанол и повече информация може да откриете на страницата „Биоетанол“

 3. 3
  Колко е средният разход на биоетанол за час?

  Разходът на биоетанол зависи основно от обема на горивната камера в различните модели биокамини, но има и други фактори, които оказват влияние като надморска височина, чистота на въздуха в помещението, наличие на кислород в същото, става ли течение около камината и т.н. Средният разход за горивна камера с обем 1000 мл е 300 мл/ч.

 4. 4
  Отделя ли се неприятен мирис при горенето на биоетанол?

  При горене биоетанолът не отделя вредни газове, миризми или пушек, а отделя водна пара като всеки жив огън и въглероден двуокис, две естествени вещества, които ние постоянно вдишваме и издишваме. Изгарянето на 1 л. биоетанол отделя въглероден двуокис, равен на количеството отделящо се при изгарянето на 2 средни по големина свещи. Хора със силно обоняние усещат специфичния мирис най-вече при загасяването на биокамината. Биокамини Фриа предлага 15 вида ароматни етерични масла, които могат да бъдат поставени в огнеупорен съд с вода до горивната камера или директно няколко капки в нея преди запалване, като по този начин се създава ароматерапевтичен ефект.

 5. 5
  Може ли да се използва друго гориво освен биоетанол?

  Биокамините са пригодени за работа само с биоетанол!

  Препоръчваме да се използват предлаганите от нас продукти! Не се използват други спиртове, бензини, терпентин или горящи масла, тъй като при тях се отделят вредни газове и дим и рискувате да се задушите!

 6. 6
  Какъв е принципът на работа на биокамина?

  Горивото се налива в горивната камера. Пълни се не повече от 3/4 от обема й с биоетанол. С подходяща дълга запалка или удължен кибрит се запалва. Препоръчваме, запалвайки камината, да стоите отстрани, а не пред нея. Необходими са 5 – 10 мин., за да се разгори пламъкът и да се достигне оптималната температура на горене. При повечето модели пламъкът може да се регулира. За да загасите пламъка използвайте загасителя.

  Не се опитвайте да гасите чрез духане, това още повече ще разгори пламъка!

 7. 7
  Може ли да се налива биоетанол докато гори биокамината?

  Никога не наливайте биоетанол в запалена горивна камера!

  Ако желаете да допълните с гориво, то първо загасете пламъка, изчакайте 15 мин., за да се охлади горивната камера и тогава долейте биоетанол.

 8. 8
  Колко биоетанол да налея в горивната камера?

  Горивната камера се пълни не повече от ¾ от обема й или до ниво „MAX” .

 9. 9
  Отделят ли топлина биокамините или са само с декоративен ефект?

  Като всеки жив огън и най-малките модели биокамини отделят топлина. Отделянето на топлина зависи от размера и броя на горивните камери. Топлоотдаването е обозначено на сайта ни при всеки модел в секция „Информация“.

 10. 10
  Как мога да разбера размера на дадена биокамина?

  Под всеки модел в секция „Чертеж“ са показани точните размери на продукта

 11. 11
  Нуждае ли се от комин биокамината?

  Биокамините нямат необходимост от комин, специални съоръжения, тежък монтаж, ежедневно почистване на сажди, дим, дърва.

 12. 12
  Наистина ли няма дим при горене?

  Да, биоетанолът при горене не образува пепел и не отделя дим.

 13. 13
  Може ли да бъде поставено предпазно стъкло?

  Биокамината не може да бъде изцяло затворена със стъкло, поради липсата на комин с тяга и необходимостта от кислород за процеса на горене. Повечето модели имат възможност за поставяне на частично стъкло, което е упоменато в сайта в секция „Опции“ , заедно с допълнителната му цена.

 14. 14
  Предпазното стъкло има ли опасност да се счупи при горене?

  Няма опасност това да се случи, тъй като стъклата са закалени и издържат нагряване до много висока температура.

 15. 15
  Сложен ли е монтажът на биокамина за вграждане?

  Поставянето на модел за вграждане не изисква специални умения – закачва се в изградена ниша в стената или предстенна конструкция посредством дюбели, включени в пакета с биокамина. Желателно е да се вгради в пожароустойчиви материали.

 16. 16
  Имам стара камина, която не използвам. Може ли да я направя биоетанолова камина?

  Да, може чрез поставяне на горивна клетка или камера, или декоративен сет.

 17. 17
  Биокамината може ли да бъде ползвана на открито?

  Има голямо разнообразие от модели, които могат да се използват навън. В сайта можете да ги откриете в секции: За градината , Декоративни камини, Двустранни камини, Под наем (парти). Биокамините не са пригодени за затопляне на вода, готвене или като барбекю. Никога не използвайте преносимите биокамини за отопление в автомобили или в каравани! Никога не оставяйте биокамината да гори без наблюдение!

 18. 18
  Има ли гаранция биокамината?

  Гаранцията на всички модели биокамини и горивни камери е съгласно правилата на ЕС и е от 2 години.

 19. 19
  Може ли да се направи проект специално за моя дом?

  Ние предлагаме на своите клиенти не само продукти от водещи европейски производители, но и сме единствената фирма на пазара с биокамини изцяло проектирани и произведени в България. Изготвяме индивидуални проекти съобразени с желанието на клиента в максимално кратък период от време.

 20. 20
  Къде мога да видя на живо биокамина?

  Биокамини Фриа разполага с най-големия шоурум в България с над сто изложени модела от различните типове – стенни, стоящи, класически, биокамини за вграждане, различни горивни камери, горивни клетки и аксесоари. Намираме се в София, непосредствено до Кауфланд Слатина, жк. Дружба 1, бул. Проф. Цветан Лазаров 25

 21. 21
  Какво производство са предлаганите от Биокамини ФРИА продукти?

  Освен камините, произведени в България, ние сме официален представител на най-големите производители на биокамини в света – Planika Fires (Полша), Kratki (Полша), GlammFire (Португалия) и много други.

 22. 22
  Какво допълнително ми е необходимо при закупуване на биокамина?

  Освен избрания модел биокамина, вие имате нужда още от: удължена запалка, с която да запалите камината; гориво; удължител, който спомага за по-лесно и прецизно наливане на биоетанол; аксесоари – декоративни дръвца или камъни; ароматни масла – при горене отделят приятен аромат; пожарогасител.

 23. 23
  Декоративните дръвца могат ли да се поставят върху огъня?

  Керамичната имитация на дръвца за украса издържа температура до 1100 градуса. Декоративните дръвца са изработени от огнеупорна керамика, въпреки това НЕ ПРЕПОРЪЧВАМЕ ДИРЕКТНОТО ИМ ПОСТАВЯНЕ ВЪРХУ ПЛАМЪКА , тъй като ограничават притока на кислород и пламъка намалява.

 24. 24
  Как мога да си купя биокамина и биоетанол, ако не съм от столицата?

  Поръчката става чрез имейл на sales@friafire.eu с описание на желания артикул, точен адрес , имена и телефон за връзка.

  Плащането може да се извърши чрез наложен платеж или по банков път на:

  ФРИГ ЕООД
  Уникредит Булбанк АД
  BG 51UNCR70001501838027
  UNCRBGSF

  При заявка на продукт, изискващ поръчка от чужбина, се заплаща аванс в размер на 50% от стойността му. Остатъкът от сумата се заплаща при доставката на стоката. Поръчки постъпили събота и неделя се обработват в понеделник.

 25. 25
  Защо да изберете БИОКАМИНИ ФРИА и какви са предимствата пред стандартните камини?

  БЕЗ КОМИН
  БЕЗ САЖДИ И ДИМ, БЕЗ ИСКРИ, БЕЗ ПЕПЕЛ
  БЕЗ ВРЕДНИ ГАЗОВЕ
  ЕКОЛОГИЧНО ЧИСТИ
  ЛЕСНИ ЗА УПОТРЕБА И ПОДДРЪЖКА
  БЕЗ ЗАГУБА НА ТОПЛИНА ПРЕЗ КОМИН
  БЕЗ ЦЕПЕНЕ НА ДЪРВА
  БЕЗ СКЛАДИРАНЕ НА ЦЕПЕНИЦИ
  МОДЕРЕН ДИЗАЙН
  МОБИЛНИ КАМИНИ
  ЗАТОПЛЯТ БЪРЗО

Изпратете ни запитване
 • 3 + 13 =