Биоетанол

Биокамините и горивните камери, предлагани от FriaFire, са проектирани и предназначени да изгарят само биоетанол с чистота до 97% Използването на биоетанол с по-висока чистота (98-100%) е опасно поради по-високата развивана температура на горене. Това може да доведе до нарушаване целостта на биокамината или горивната камера и води до загуба на гаранцията! Използвайте сертифицираните продукти, одобрени от производителите на биокамини, и предлагани от FriaFire!

Разфасовки и цени

От 2010 година насам FriaFire е единственият вносител и официален представител в България на биоетанол на немската фирма Höfer Chemie®. Висококачественото гориво е с TÜV сертификат и подлежи на постоянен производствен контрол. Предлаганият от нас биоетанол е с чистота 96.6% и е в удобни разфасовки от по 1, 5 и 10 литра.

Опаковка Цена
1 литър (бутилка) 12 лв. с ДДС
5 литра (туба) 36 лв. с ДДС
10 литра (туба) 62 лв. с ДДС

FANOLA® Premium

Като оторизиран представител на Planika за България FriaFire предлага на българския пазар и биоетанол FANOLA® Premium, специално разработен и щателно тестван в лабораториите на Planika. Множеството му международни сертификати доказват неговото качество и сигурност – както за хората, така и за околната среда.

Опаковка Цена
5 литра (туба) 50 лв. с ДДС

Ароматен биоетанол

в удобни разфасовки от 1 литър

Усещането на живия огън в семейното огнище ще стане още по-приятно изживяване с новата ни гама продукти АРОМАТЕН БИОЕТАНОЛ. Внесете още повече уют и благоуханен характер в дома ви, докато се наслаждавате на пламъка пред вашата биокамина. Всеизвестен факт е действието на ароматерапията – точно подбраните свежи нотки могат да подобрят настроението, да успокоят, да се справят с депресивните мисли, стреса и раздразнението, да събудят всичките ви сетива и да се почувствате много по-отпочинали и заредени с енергия.

Предлагаме ви биоетанол с различни невероятни аромати на цена от 14 лв. на литър.
Подходящ за употреба във всички видове биокамини!

Какво е биоетанол?

Лесен за употреба и достъпен като цена, биоетанолът е алтернативен източник на енергия, чиято популярност нарастна бързо през последните години. Добива се от целулозна биомаса – пшеница, просо, царевица, тръстика. Бавното му изгаряне го прави изключително ефективен от гледна точка на семейния бюджет. При горене той не отделя вредни газове, миризми или пушек, а отделя водна пара като всеки жив огън и въглероден двуокис, две естествени вещества, които ние постоянно вдишваме и издишваме. Изгарянето на 1 л. биоетанол отделя въглероден двуокис, равен на количеството отделящо се при изгарянето на 2 средни по големина свещи. Водните пари допринасят за повишаване на влажността на въздуха, което без съмнение е по-добро за вашето здраве, отколкото изсушаващото въздуха отопление като парно и ел. енергия. Колко ще гори биоетанолът  зависи от големината на съда: например биоетанол с количество от 1 литър изгаря за 4 часа в една правоъгълна горивна камера.


Влажността на въздуха в жилище, отопляване с парно и ел. eнергия не надхвърля 25%, което е крайно недостатъчно според препоръките на здравните организации.

При използване на биоетанолови камини се препоръчва нормално проветряване на жилището или помещението.

Безопасност

 Биоетанолът е гориво, което трябва да се използва с особено внимание като всяко друго леснозапалимо гориво;

 Биоетанолът се налива внимателно с помощта на фуния в горивната камера;

 Горивната камера се пълни не повече от ¾ от обема й или до ниво „MAX”;

 По време на запалване не се надвесвайте над горивната камера, а използвайте предназначените за това дълги запалки и кибрит;

 В случай че разлеете биоетанол извън горивната камера е необходимо веднага да се изчисти или да се изчака докато се изпари;

 Ако желаете да допълните с гориво, то първо загасете пламъка, изчакайте 10-15 мин., за да се охлади горивната камера и тогава долейте;

 Не поставяйте бутилката с биоетанол отворена в непосредствена близост до горивната камера по време на запалване и горене на камината;

 Биоетанолът да се съхранява в добре затворен съд на сухо, тъмно и прохладно място, защитено от преки слънчеви лъчи, далеч от отоплителни уреди.